Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Деца с недъзи в тежест на семейството 07 08 2020      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Деца с недъзи в тежест на семейството
Страница 2

Деца с недъзи в тежест на семейството

Детето може да се роди с недъг, получен вътреутробно или по време на раждането, например сраснали пръстчета, по-късо краче, вродена цепка на небцето, далтонизъм, хемофилия. Недъг може да остане трайно и след като детето прекара тежко заболяване, например гноен менингит, енцефалит, гноен артрит.
Някои недъзи са толкова незначителни, например различен цвят на двете очи, леко клепнали ушни миди, че никой не им обръща внимание. Други биват успешно оперирани още в ранна възраст, така че родителите ги забравят, а детето не ги и запомня. Други обаче остават за цял живот и изискват от родителите повече и по-специални грижи, както и повечко внимание при възпитанието, така че недъгавото дете да не се чувства изолирано и пренебрегнато не само от другите деца, но дори в семейството. Такива са джуджешкият ръст с къси крайници; някои наследствени нервно-мускулни заболявания, които правят детето трудно подвижно, дори приковано в легло; детските церебрални парализи; вродените тежки сърдечни пороци, неподлежащи на операция; вродената слепота; вродената глухота; различните степени на умствена изостаналост и др. Необходимо е да кажем по няколко думи за тези деца.
- Децата с наследствен джуджешки ръст и къси крайници на пръв поглед ще ви се видят малко смешни. По-рано ги правеха клоуни в цирковете. Ако обаче поразговаряте с тях, ще останете изненадани от тяхното остроумие. Те имат интелигентност дори над нормата, стават много добри художници и научни работници. Вкъщи, а и в училище, бързо свикват с техния недостатък, те бързо печелят приятели в училище, а също така и уважение, защото всички разбират, че детето не е виновно за своя недъг.
- Наследствените нервно-мускулни дистрофии и атрофии проличават понякога едва след 4-5-годишна възраст и се характеризират с прогресивно отслабване на мускулната сила, все по-трудно придвижване в стаята, докато накрая остават трайно на легло. Умственото развитие на тези деца е съвсем нормално. За съжаление медицината е практически безсилна да помогне на тези нещастни деца. А те с възрастта постепенно разбират своята зла участ и все пак не изказват протест. Тяхното самочувствие не се определя толкова от осъзнатия недъг, а от отношението на близките и на другарчетата им към тях. Те са доволни и благодарни, ако едно приятелче седне до леглото и започне обичайния детски разговор за училището, за игрите, за някой детски филм и т. н.
Родителите в никакъв случай не бива да покажат със своето поведение, че вече пренебрегват болното дете и оказват повече внимание на здравото или здравите си деца. Това би било жестоко. В някои случаи обаче в крайния стадий на заболяването родителите вече са безпомощни, защото болното има нужда от повече лекарски и сестрински грижи, а майката и бащата трябва да работят за прехраната на семейството. Тогава, заедно с лекаря, семейният съвет може да реши, че за детето ще е по-добре да бъде настанено в специален дом за деца с тежки недъзи.
- Детската церебрална парализа е заболяване с най-различни степени на изява. В най-леките случаи детето има нормално умствено развитие и е добър ученик, но само леко замята едното краче при ходене. В други случаи обаче е засегнато не само крачето, а и ръката, а в тежките случаи има и разностепенно умствено изоставане. Тук се изисква много търпение и настойчивост от страна на родителите, специално от майката, за подпомагането на детето в раздвижването, в изучаването на азбуката и смятането. Ако това е първото дете в семейството, аз обикновено препоръчвам второ дете. Така майката ще има възможност по време на отпуска по майчинство да се грижи и за първото дете. От друга страна, по-малкото дете ще участва в обучението на своята сестра или брат.
- Вродената слепота и глухота трудно се откриват в първите месеци след раждането. Към третия месец наблюдателната майка ще забележи, че детето не следи с поглед предмета и майчиния образ, а освен това не обръща поглед на страната, откъдето идва звукът. Това вече показва, че бебето трябва да бъде показано на очен лекар. 
Не е трудно да се разбере и че бебето вероятно не чува добре. Впечатление прави, че то не се обръща към посоката, от която идва силен и внезапен шум. Сигурен признак е следният опит: когато бебето е будно, пляскате с ръце близо до ухото на детето (но не пред окото). Ако детето не мигне рефлекторно, това е подозрително за нарушение в слуха. Детето трябва да се види от лекар по ушни болести.
При поставена сигурна диагноза вродена слепота или глухота родителите трябва да имат грижата своевременно да обучават децата в дадена насока, защото слепите деца стават често много добри музиканти, а децата с увреден слух могат да се научат да четат, дори да говорят и да се вградят в обществото, да създадат и семейство.
- Умствената изостаналост в най-леките степени може да остане неразпозната не само от родителите, но и от учителите. Тези деца се считат за малко особени, глуповати, обаче преминават в следващите класове, завършват прогимназия, даже и гимназия, и захващат някаква професия, но често я сменят. Ако интелигентността на нормално здраво дете се приеме за 100 % с отклонение ± 20 %, то при най-леките случаи на умствена изостаналост интелигентността е 70-80 %, при леката изостаналост - 50-70 %, при най-тежката (идиотия) интелигентността е под 20 %. Децата с най-лека степен на изостаналост, както вече се каза, се вграждат в обществото. Това важи до известна степен и за тези с лека степен. При тежките и много тежките степени обаче на плещите на родителите ляга трудна задача. С помощта на лекаря те ще решат дали детето ще може да се обучава в специално училище или не. Децата с най-тежките умствени увреждания, изявени още в кърмаческа възраст, се настаняват в отделенията за увредени деца. Децата с тризомия 21 (болест на Даун) имат разностепенно изоставане в умственото развитие. В най-леките степени се научават на елементарен разговор, някои дори могат да купят хляб или мляко. Поведението им е невинно, а изражението на лицето - миловидно. Те спокойно се държат вкъщи до края на живота си. Въпреки прилагането на различни медикаменти за стимулиране на мозъчното развитие, практическите резултати идват повече благодарение на обучението.
Някои грешки на родителите с увредени деца:
Една студентка по медицина роди бебе, за което имаше съмнение, че е увредено при раждането. Тя изостави своето дете и си отиде. След два месеца, когато детето вече се заглеждаше и усмихваше, тя дойде засрамена, за да си вземе бебето. Това е едната крайност. По-опасна е втората. Родители имат дете с тежка умствена изостаналост. Лекарите дават съвет за второ дете с уверения, че бебето ще се роди здраво. Отговорът е: "Докато не се оправи това, няма да имаме второ!''
В други случаи, обезверени от научната медицина, нещастните родители се хващат за народната и опитват какво ли не. Лошото е, че попадат в ръцете на самозвани лечители, които с едно дръпване на ушите "изтеглят падналите сливици'' или с биотоковете, които излъчват, нормализират мозъчните функции. Накрая родителите разбират, че са били при най-обикновен шарлатанин. Такива са и някои от продавачите на билки, в повече от пликовете на които се намира една и съща трева.
Не бива родителите на дете с недъзи да закъсняват с професионалната ориентация на своето дете. То трябва навреме да разбере, че при трудното си придвижване трябва да се насочи към професия в седящо положение: аптекарство, счетоводство, телефонистка и т. н. Не може малкото дете да живее с мечтите си да стане балерина или футболист, а родителите знаят, че това е невъзможно за тяхното дете с даден недъг.

Автор: проф д-р Христо Михов
 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Хигиена, грижи и козметика за малките де...
Хигиена, грижи и козметика за малките деца Новороденото, най-добрата грижа... Нищо не...
Още  ]
Таласемични синдроми
Таласемични синдроми Структура на нормалния хемоглобин Хемоглобинът е хромопротеин, изгра...
Още  ]
Пубертет
Пубертет Пубертетът при момчетата и при момичетата Пубертет, най-общо, се нарича фазата ...
Още  ]
Аутизъм
Аутизъм Съвети към учителите, които обучават деца с аутизъм Начални стъпки в oбщуването при деца ...
Още  ]
За какво плаче новороденото?
За какво плаче новороденото? Как да разберем защо плаче? Във всички случаи плачът д...
Още  ]
  Моето Дете