Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Кога е време за второ дете в семейството 19 04 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Кога е време за второ дете в семейството
Страница 2
Страница 3
Страница 4


Когато второто дете е на път

Подгответе голямото си дете за идването на малкото!
Раждането на второ дете е втора голяма радост. Идването на бял свят на още едно малко същество е повече от щастливо събитие, още повече, че натрупаният опит от гледането на първото намалява стреса и напрежението почти до нула. Не трябва да забравяте обаче да подготвите внимателно голямото си дете за идването на малкото му братче или сестриче. Децата са много ревниви и липсата на правилен подход от ваша страна могат да накарат по-големите да си мислят, че не са обичани, което би било жестоко.
Предотвратете ревността!
Дори главичката на голямото детенце все още трудно да се подава над масата, трябва да проведете с него сериозен разговор „като големи“ за очакваното събитие.Няма смисъл да му обяснявате, че бебето е „подарък“ за него, защото сами знаете, че това не е самата истина.Не крийте от него истината. Обяснете му, че винаги сте мечтали за много деца, че искате да имате голямо семейство, че хората, които се обичат, правят деца (тук е малко по-чувствителен момента, защото трябва да помислите и за достоверен отговор на въпроса от къде идват бебетата) и т.н.Обяснете внимателно на детето си, че след раждането ще бъдете заети с грижите по малкото детенце, но това не означава, че ще спрете да обичате по-голямото.Ако не положите грижи да обясните на голямото какво го очаква, рискувате да го превърнете в изнервен, ядосан на света и инатлив мъник, който ще се опитва по всякакви начини да привлече вниманието ви.
Избегнете разочарованията!
Не обяснявайте на детето си, че бебето ще е най-добрия му приятел в игрите, защото това не е вярно.Най-малкото трябва да се изчака поне две години, за да могат заедно да ритат топка, нали.А ако бебето се окаже от другия пол? Тогава голямото ще е наистина разочаровано.На кратко, голямото ви дете трябва да разбере, че мъничето не идва на света, само за да му прави компания в игрите, а е отделен човек със своите си желания и нужди.
Успокойте страховете му!
Да видиш мама да плаче малко след като сте се смели заедно, е едно от най-страшните неща за едно малко дете.Да не говорим пък за безпричинното избухване и караници. Обяснете на детето си, че бременността, порастването на корема и смяната на настроенията е нещо нормално и няма връзка с конкретно с него.Не подценявайте децата си – те ще разберат добре всичко, което кажете, стига да използвате правилните думи.
Включете го в грижите за бебето!
Изберете заедно леглото, играчките, дрешките. Оставете го наистина да избере. Чуйте мнението му и се съобразете с него, поне за едно нещо.Не прехвърляйте играчки от дете на дете. Дори да не ги е поглеждал от години, това са си неговите играчки. На новото дете купете нови.Когато малко дойде на бял свят, включете детето в грижите за него, но само ако то прояви желание. Не го обвинявайте, че не ви помага, че не се грижи и т.н., все пак то е само дете.
Предотвратете конфликтите!
Когато братята и сестрите се чувстват наистина свързани помежду си, караниците между тях са по-малко и по-лесно се решават споровете.Имайте предвид обаче, че братската обич не е вродена, както обичта към майката и задача на родителите е да помогнат на децата си да се обичат.С времето създайте общи весели спомени на децата си, покажете им как вие се отнасяте със собствените си братя и сестри, излизайте цялото семейство заедно, правете снимки на децата си и ги обичайте.

Из електронния печат
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Агресията в Детската градина
Агресията в Детската градина Агресията в света на децата Красимира Иванова Тодорова- директор ...
Още  ]
Нормализация на децата
Нормализация на децата Човешкият индивид е цялостен. Тази цялостност се създава и укре...
Още  ]
От телевизора децата затлъстяват и затъп...
От телевизора децата затлъстяват и затъпяват? Не толкова отдавна английски учени публикува...
Още  ]
Жените- кукувици
Жените- кукувици Като птицата, която снася яйцата си в чуждо гнездо и отлита далеч от р...
Още  ]
Основни правила за хубава бременност и з...
Основни правила за хубава бременност и здраво бебе Бременността не е болест. Тя е нормално в...
Още  ]
  Моето Дете