Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Първокласник. 30 05 2020      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Първокласник.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7


Още за учениците

От здравна гледна точка учениците не трябва да имат повече от 6 учебни часа на ден !
Министерството на здравеопазването инициира промяна в Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план, която цели опазване здравето на децата, съобщи пред журналисти днес министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, информират от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.С промяната се предлага да отпаднат текстовете, според които задължителните учебни часове за една учебна седмица в ІХ до ХІІ клас са 32 учебни часа. Това означава, че в два дни от седмицата учениците от ІХ до ХІІ клас могат да имат по 7 часа дневно. Това е в противоречие със здравните изисквания за оптималното развитие на тази възрастова група.За опазване здравето на децата, в съответствие с психо-физиологическите особености на детския организъм министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски е категоричен, че от здравна гледна точка учениците не трябва да имат повече от 6 учебни часа на ден. Това е степента на натовареност, която може да се позволи, без да се нарушава здравето, като се даде възможност на учениците за самоподготовка и възстановяване.Министър Гайдарски не е оттеглял от обнародване Наредба № 24 на МЗ от 5 септември 2006 г. за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните разписания на учебните занятия от обнародване. С оглед на изискванията на съществуващия към момента закон в наредбата е прецизиран текстът, като се уточнява, че учебен ден с повече от 6 часа не се допуска за учениците от пети до осми клас.

Кои са слабите места в здравето на ученика?
Най-често децата в училищна възраст страдат от заболявания на опорно-двигателния апарат (от нарушения на стойката до сколиоза и кифоза). С нарушения в стойката завършват училище 80% от учениците и причините за това са 12-годишното седене в неправилна поза и недостатъчното физическо натоварване.Ако детето има проблеми със стойката, родителите трябва да търсят не по-рядко от веднъж на 6 месеца помощта на лекар-ортопед. Най-опасната възраст за гръбнака е “първокласната”, т.е. около 7 години и тинейджърската - 12-15 години (периодът на половото съзряване). Именно през тези периоди децата най-често получават сколиоза.Вторият проблем са очите. Учениците трябва да посещават офталмолог задължително поне веднъж годишно, за предпочитане е преди началото на учебната година. През миналата учебна година детето може да не се е нуждаело от очила, но през тази те да са задължителни. Добре е също на децата да се дават витамини и добавки, полезни за очите, например съдържащи такива съдържащи лутеин, зеаксантин, боровинки.Трябва да се обръща нужното внимание и на стомаха на детето. Гастритът е най-често срещаното стомашно-чревно заболяване в ученическата възраст. Затова е препоръчително учениците да имат специален режим на хранене - поне 4-5 пъти дневно. Закуската трябва да бъде топла и питателна, а вечерята да се състои от лесно усвояващи се продукти като зеленчуци и млечни изделия. По възможност, докато са в училище децата трябва да се хранят не само със сандвичи, но и с топли храни.

Поне 90 минути активно движение дневно е нужно на децата !
Това твърдят най-новите изследвания на британски учени, цитирани от BBC. Съобразявайки се с тези препоръки правителството на Великобритания промени своите инструкции за детските градини и училищата, определящи нормите за физическото натоварване.Учените смятат, че ако днешната тенденция се запази, към 2020 г. половината от децата ще страдат от наднормено тегло.Досега се смяташе, че 1 час дневно физическо натоварване е напълно достатъчно за здравословното състояние на децата. Данните от новото изследване показват, че това време трябва задължително да бъде увеличено поне до 90 минути.В него са участвали около 2 хиляди деца на възраст от 9 до 15 години от Великобритания, Дания, Естония и Португалия. Специалистите твърдят, че недостатъчното натоварване ще доведе до затлъстяване и увеличаване на сърдечните заболявания. Те отбелязват, че децата водят "заседнал начин на живот": с часове стоят пред телевизорите или компютрите, а на училище не пеш, а с някакъв вид транспорт, и там също не им се дава достатъчно възможност да се натоварват физически.

Телевизията вреди на учениците?
Родителите, забраняващи на своите деца да гледат телевизия и да играят на видео игри през учебните дни, са абсолютно прави. Успеваемостта на учащите са с прогимназиалните и гимназиални класове рязко се влошава, твърдят специалисти от детската болница “Монтифьори” в Ню Йорк, цитирани от BBC. Колкото по-дълго децата гледат телевизия, толкова по-лоши са резултатите в учението през следващия ден, твърдят лекарите, като особено негативно се отразява това върху успеваемостта на момчетата. В изследването са участвали 5 хиляди ученици от щатите Ню Хемпшир и Вермонт, които са били разпитвани за тяхната успеваемост и за това, колко време гледат телевизия и какви предавания предпочитат. Специалистите подчертават, че особено негативно влияние върху момчетата оказват филмите, забранени до 18 години: “Момчетата не само започват да се учат по-лошо, но и стават агресивни”. Учените съветват родителите да не поставят в стаята на детето телевизор, защото, според събраните данни, децата със собствен телевизор с 20% по-лошо се справят с учебния процес, отколкото останалите, които нямат такъв.

Из електронния печатКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
80% от онкоболните деца оздравяват
80% от онкоболните деца оздравяват, ако лечението им започне навреме Проф. Лев Дурно...
Още  ]
Мисия- учител
Мисия- учител Интервю с Мюкерем Адемова- учител Защо избрахте да станете учителка? -...
Още  ]
Бременност в пълна хармония с хормоните?...
Бременност в пълна хармония с хормоните Раждане и контракции Как протича раждането? ...
Още  ]
Родителство и брак – взаимодействие
Родителство и брак – взаимодействие Изследователите отделят голямо внимание на нам...
Още  ]
  Моето Дете