Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Пубертет 14 06 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Пубертет
Страница 2
Пубертет


Пубертет, най-общо, се нарича фазата от развитието на човека, при която детето преминава във възрастен индивид. Това е процес, който продължава години и е свързан с редица промени. Така както представителите на по-нисши класове от животинския свят преминават през различни етапи в своето развитие, докато достигнат половото си съзряване, наречено имаго, така и човекът изживява своята метаморфоза, която да го превърне в способен да се възпроизвежда индивид.
Продължителност:
В научните среди въпросът кога точно започва и кога свършва пубертетът е все още спорен. Според едни учени, край на пубертета се слага с половото съзряване. Други пък смятат, че краят е тогава, когато индивидът се оформи и полово, но и психически като възрастен човек.
Пубертетът започва по различно време при момичетата и при момчетата. За нормална долна граница при момичетата се приема 9 години. Вариациите са от 9 до 15 години за нормални стойности. При момчетата този период е изнесен с две години напред - 11 години най-рано и 16-17 най-късно за започване на пубертета. Тенденциите в развитите общества и особено в по-големите градове обаче е долната граница на пубертета да пада. Освен това тази граница пада и с вековете. Нашите прадеди са встъпвали в пубертета на 14 за момичета и на 15-16 за момчета.
Продължителността на пубертета е строго индивидуална и не могат да бъдат давани някакви прогнози, защото както вече беше споменато, това е процес, който променя човека и го прави годен за възпроизводство, но и процес, засягащ духа.
Физически промени:
Пубертетът е характерен с това, че по време на него се появяват т. нар. вторични полови белези (първични полови белези са тези, които отличават двата пола - репродуктивните органи). При жените това са развитие на млечните жлези, характерно окосмяване, промяна в костната структура - разширяване на родилния канал на таза и др., натрупване на защитна мастна тъкан около таза и корема, поява на менструален цикъл. При момчетата вторични полови белези са - мутиране на гласа (гласът става по-нисък с една октава, по-басов, добива мъжки тембър), поява на окосмяване по тялото - първо около интимните части, след това по тялото и лицето и накрая по гърдите), израстване на половите органи със започване на тяхната функция, поява на брада, закаляване на костната структура, натрупване на мускулна маса.
При момчетата:
Обикновено пубертетът е предвещан от рехаво окосмяване около половите органи, под мишниците, а при момчетата и на лицето - на бузите и над горната устна. След това започва израстване на тялото във височина, което може да бъде с по 15-20 см на година. При момчетата скоро след началото на пубертета, започват промени в гласа. В началото гласът звучи странно, дори по-пискливо. Промяната му не е рязка, а става постепенно за месеци. Медицинската история пази случаи на мъже, които са имали съвсем нормално полово развитие, но гласът им не е мутирал. Заедно с мутирането започва израстването на половите органи. При момчетата скротумът (кожата около тестисите) става по-еластична и се набръчква. Тестисите също се уголемяват и започват продукцията на сперматозоиди. Освен полови клетки, те произвеждат и мъжкия хормон - тестостеронът (виж по-надолу). Пенисът също нараства, като достига своето пълно развитие до 18-годишна възраст. За стандартни размери на пениса са приети - преди пубертета от 6 до 8 см в ерекция, а след половото развитие - от 12 до 17 см по дължина в ерекция и от 5 до 10 см в нееректирало състояние. При момчетата половите жлези започват своята функция, което се ознаменува с първото семеизпразване - еякуларх. То може да е неволно, най-често по време на сън или вследствие на мастурбация. Преди да започне редовната работа на мъжките полови органи много момчета мастурбират, без да могат още да се изпразват. Това се нарича "сух оргазъм".
При момичетата:
При момичетата матката нараства и се оформя с типичната си крушовидна форма, яйчниците започват своята работа - продукция на яйцеклетки. Външните полови органи също се развиват - нарастват, кожата около тях става розова, появява се т. нар. бяло течение (левкорея, което е напълно нормално), развиват се овлажняващите жлези. При момичетата характерна черта за това, че пубертетът е започнал, е появата на първата менструация, наричана менарх. След това по време на половото съзряване цикълът при момичетата не е особено редовен, което е съвсем нормално. Гърдите също нарастват, на няколко фази. Накрая те се оформят с типичната женска форма, а млечните жлези са готови да поемат функцията си.
Хормони:
Преди всичко пубертетът е игра на хормони, които са основните "заподозрени" за гореспоменатите промени. И при двата пола най-важна роля за растежа има хормонът соматропин, който отговаря за цялостното израстване на организма и се отделя от хипофизната жлеза. Половите хормони са тестостерон при мъжете и естроген при жените. Освен това има още някои "спомагателни" хормона - пролактин (спомагащ развитието на млечните жлези), дихидротестостерон, който пък спомага израстването на брада при момчетата и който се отделя от простатната жлеза. Особено полезен за съзряването през пубертета е следобедният сън, при който се отделят голямо количество хормони.
Отклонения:
Понякога през пубертета се получава дисбаланс в нивата на определени хормони, което води до някои неприятни козметични дефекти, като например прекомерно окосмяване или гинекомастия (състояние, при което гърдите на момичетата заприличват на мъжки). Но тези състояния се лекуват при навременна намеса. Освен това хормонални проблеми могат да забавят пубертета. За закъснение се смята, когато при момичета не е започнало уголемяване на гърдите след 13 години и няма менарх до 16-та година. При момчетата, ако тестисите не започнат да се уголемяват до 14-годишна възраст, означава, че има забавяне в развитието и е нужна консултация с лекар - ендокринолог или андролог. Всички отклонения през пубертета трябва да бъдат следени внимателно и специалист, защото при добро лечение, те ще бъдат излекувани. За целта се използват хормонални препарати.
Социални и психологически аспекти:
Пубертетът е свързан и с редица социални проблеми. Много от децата остават неразбрани от родителите си и от обществото. Често физическата промяна става прекалено бързо и телата временно стават несъразмерни, което създава комплекси на подрастващите. Момчетата често страдат от спадащия понякога рязко немутирал глас, а момичетата трудно свикват с болките, често съпровождащи менструацията през пубертета. Акнето също е голям проблем на юношите.
Освен физическата метаморфоза, психиката на индивида се променя. Детето вече става мъж или жена. Инфантилното поведение започва да отстъпва. Навиците, интересите и изобщо начинът на живот се променят. Започва сексуалното влечение, появява се либидо.
Пубертетът е една от най-важните фази в човешкия живот. Тя променя човека от дете към възрастен индивид, способен да се възпроизвежда. Пубертетът е труден и за самият индивид и за околните. Ето защо родителите трябва да бъдат по-търпеливи със своите деца, защото "танцът на хормоните" е неконтролируем процес.
НФМД
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Хидроцефалията се оперира
Хидроцефалията се оперира Хидроцефалия в детска възраст При no-големите деца повишеното въ...
Още  ]
На 2 февруари се празнува Петльовден, пр...
На 2 февруари се празнува Петльовден, празникът на мъжките рожби и Сретение Господне ...
Още  ]
Днес е заключителният концерт на лауреат...
Днес е заключителният концерт на лауреатите на Международния младежки фестивал Музите в Созопол ...
Още  ]
От телевизора децата затлъстяват и затъп...
От телевизора децата затлъстяват и затъпяват? Не толкова отдавна английски учени публикува...
Още  ]
Как да научим децата да различават добро...
Как да научим децата да различават доброто и лошото Възпитателните методи трябва да бъдат съобр...
Още  ]
  Моето Дете