Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта 04 10 2022      
 
Национална телефонна линия за деца
Image

Националната телефонна линия за деца предлага информиране, консултиране и помощ на деца във връзка с широк спектър от проблеми. Понастоящем линията се управлява от Фондация ‘Асоциация Анимус’ след спечелен конкурс по ЗОП за периода до месец май 2013 г. Националната телефонна линия за деца с номер 116 111 е с национално покритие, достъпна от територията на цялата страна, напълно безплатна за обаждащите се, независимо дали звънят от стационарен или мобилен телефон.Напиши коментар
 
Международен младежки фестивал "Музите"
Image

Сдружение „Музите” и Община Созопол организират от 5 до 15 юли осмото издание на Международен младежки фестивал на изкуствата (ММФИ) „Музите” – Созопол 2013. Фестивалът включва две сесии - конкурсна и извънконкурсна с участници на възраст от 5 до 35 години и съчетава прекрасна лятна ваканция с творческа изява. Извън изложбите, театралните спектакли и концерти, участниците ще се включат в Алея на изкуствата "Музите", анимации и забавления.


Напиши коментар
 

Синдром на родителското отчуждение

Image

Петьо (10 г.) и Вяра (6 г.) се завръщат с баща си от ваканция, на която и тримата много са се радвали. През нощта възниква спор между родителите. Майката изкарва децата от леглата и напуска заедно с тях дома. Бащата вижда двете си деца само няколко пъти в съда. Те отказват да го посещават. Обвиняват го, че е крадец, лъжец и измамник. Той няма възможност да попита, да поиска обяснение, да разясни, защото децата отказват да говорят с него по телефона. Отказват дори да се виждат с баба си и дядо си, при които често и с удоволствие са изкарвали съботите и неделите. Подаръците и писмата от кръстника (приятел на бащата) се връщат обратно без коментар./3/ Какво в действителност се е случило с това семейство? Отговорът се крие зад абревиатурата PAS- Parental Alienation Syndrome или Синдром на родителското отчуждение.

Продължението ТУК...

Напиши коментар
 

Малтретиращите родители
Image

Възраст и начало на физическото малтретиране:
То може да започне още бебешката възраст (под 1 година) и това е възрастта с най-много фатални изходи. Но най-много на брой са малтретираните деца в предпубертетна възраст, особено при самотен родител от етническо малцинство. Малтретиращи тази група деца са предимно майките. В пубертета по-често малтретират бащите, семействата са с двама родители, и с относително добро материално положение. Активният малтретиращ обикновено е единият, родител, а другият е пасивен наблюдател на малтретирането. В юношеството около 80% от малтретираните деца са от семейства с двама родители, а около 20% са с един родител.


Напиши коментар
 
За детските капризи и кризиЧесто се случва така, че тихото и послушно дете до вчера, изведнъж става капризно, непослушно, особено. На какво се дължат тези промени? Какво е вашето отношение към тях? Всеки родител се стреми към това да научи своето дете да бъде самостоятелно, да се самообслужва, да се занимава само. За детето до три години това са сериозни и трудно постижими изисквания.
Ако вие не усетите този момент и не проявите достатъчно уважение към тези стремежи на детето, то вие рискувате да предизвикате и обострите кризата на третата година!
Напиши коментар
 

По какво да разбера, че детето ми употребява наркотици?
В помощ на учителя
"Аз съм зависим!"
Image

Знаците, които указват за възможна употреба са типични и атипични. Атипичните се проявяват под една или друга форма по време на кризата на юношеството, дори и да няма употреба на вещества. Типичните говорят за консумация, но именно те са тези, които се откриват на твърде късен етап от родителите.
Атипични знаци. Поведение:
* Апатия, пасивност, продължителна затвореност в себе си
* Нестабилно настроение, свръхвъзбудимост, нервност, еуфория, раздразнимост...

Напиши коментар (1 Коментари)
 

Световна седмица на кърменето- 2012 г
Image

wbw2012logo_bg copy3

Доброволческата организация за информация и подкрепа за кърмене “Ла Лече Лига България” за девети пореден път у нас ще отбележи Световната седмица на кърменето (ССК) в България oт 1-ви до 7-ми август. Темата на Седмицата тази година е “Да разберем миналото – да планираме бъдещето”, като целта е да се систематизира опитът на поколенията, да се почерпи най-доброто от него и да се пренесат добрите практики и в бъдеще.
Напиши коментар
 
Хиперактивност
20 симптома, според които е вероятно детето да страда от хиперактивност с дефицит на вниманието
Image

Хиперактивност е модерен термин, който напоследък се употребява често, въпреки че истинската хиперактивност се среща рядко. Повечето деца може да са по-активни от време на време, естествената им енергия и темперамент понякога преливат в буйно поведение. Тези епизоди обаче са кратки и временни. Истинската хиперактивност е нещо съвсем друго. Тези деца също са свръхактивни, лесно се вълнуват, постоянно са неспокойни, концентрацията им е лоша, не могат да задържат вниманието си, в резултат на което изостават и в ученето си. Те като, че ли никога не могат да изпълнят една задача, настроението им се променя внезапно, често избухват, може да са агресивни и да тормозят другите деца.
Напиши коментар (1 Коментари)
 

26 юни - Международен ден за борба с употребата на наркотици и наркотрафика
Image

Може да се влюбиш в неподходящ човек. Може да се провалиш на изпит. Може да станеш за смях пред всички. Нормално е. За да можеш да направиш всички тези грешки, обаче, бъди жив! Наркотиците убиват!

Напиши коментар
 
Обратната страна на памперсите
Обрив от бебешки пелени
Как да научим детето на чистота?
Кога и как да откажем памперсите?

Image

Преди години всяка млада майка, помъчена от безкрайното гладене и пране на пелени и гащички, започваше още от шестия месец, а понякога и по-рано да мъчи бебето на гърнето - веднага след сън или пък след хранене. Прането си е пране, но така младите майки всъщност формираха много важен момент от живота на бебето - правилния рефлекс за уриниране. Според уролозите винаги е имало немалко деца с нарушен ритъм на отделяне. Но сега специалистите направо се тревожат - при масовото използване на памперси, с които майките „опаковат" своите бебета през първите години от живота им за доста дълго време, все повече са децата, които изобщо не разбират защо трябва да седят на гърнето. Когато бебето е с памперси, майката не знае колко често уринира то.
Напиши коментар
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 71 - 80 от 406
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Подобряване плавността на говорния поток...
Подобряване плавността на говорния поток по метода на цветните асоциации върху музикални мотиви ...
Още  ]
Тежките ученически раници
Тежките ученически раници поставят здравето на децата в риск Няколко идеи за правилно и безопа...
Още  ]
8 факта за храненето на децата
8 факта за храненето на децата По отношение на храненето на децата си, родителите често по...
Още  ]
За първи път на училище
За първи път на училище Кой ще води и взема детето от училище Първият учебен ден е велик...
Още  ]
Една почти невероятна, съвсем правдива и...
Една почти невероятна, съвсем правдива и много възмутителна история Един приятел вчера...
Още  ]
  Моето Дете