Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта 20 06 2024      
 
Енуреза при децата (нощно напикаване)
Image

Волевият контрол на мускулите сфинктери и детрусори, при правилното развитие и възпитание на децата за създаване на навици за чистота, се установява за дневното задържане окол 1-1 1/2г, за нощното от 2 до 3 години. Когато детето продължава да се изпуска и след 3,4 години и няма данни за каквото и да било увреждане на отделителната система, състоянието се определя като първична енуреза.
Напиши коментар
 
Тикове и заекване в детско- юношеска възраст
Image

Тикове в детско- юношеска възраст

Тиковете са внезапни, често повтарящи се безцелни, прости движения, които обхващат отделен мускул или мускулна група, и въпреки, че детето схваща тяхното безсмислие, то не е в състояние да им се противопоставя. При опит да ги потисне волево, успява само за кратко време, след което отново се чувства принудено да ги извърши. Началото най-често е между 6 и 8 години, но може да се наблюдават както по-рано, така и по-късно. Сред децата в ранна училищна възраст простите тикове са много чести – до 5% от детската популация.
Напиши коментар
 
Кърмене в летните горещини
Image

Жарките летни дни често карат родителите да се притеснят за храненето на детето и да се замислят дали всичко е наред. Понякога се притесняват дали от горещото време бебето няма да се обезводни или качеството на кърмата някак да пострада. Ето някои общи насоки за кърмене, които могат да са полезни в летните жеги...

Продължението ТУК...

Напиши коментар
 
Хиперкенетично разстройство при децата (Синдром на хиперактивност)


Разстройството се проявява или става очевидно в предучилищна възраст. Проявява се с една хаотична свръхактивност, която дезорганизира групата, прехвърляне на вниманието от една дейност на друга, подчертана отвлекаемост /слабост на активното внимание/, импулсивност. Разстройството е много често. По различни данни то варира от 2,5 до 20% сред децата в ранна училищна възраст. Разстройството е много по-често при момчетата.


Напиши коментар
 
Национална телефонна линия за деца
Image

Националната телефонна линия за деца предлага информиране, консултиране и помощ на деца във връзка с широк спектър от проблеми. Понастоящем линията се управлява от Фондация ‘Асоциация Анимус’ след спечелен конкурс по ЗОП за периода до месец май 2013 г. Националната телефонна линия за деца с номер 116 111 е с национално покритие, достъпна от територията на цялата страна, напълно безплатна за обаждащите се, независимо дали звънят от стационарен или мобилен телефон.Напиши коментар
 
Международен младежки фестивал "Музите"
Image

Сдружение „Музите” и Община Созопол организират от 5 до 15 юли осмото издание на Международен младежки фестивал на изкуствата (ММФИ) „Музите” – Созопол 2013. Фестивалът включва две сесии - конкурсна и извънконкурсна с участници на възраст от 5 до 35 години и съчетава прекрасна лятна ваканция с творческа изява. Извън изложбите, театралните спектакли и концерти, участниците ще се включат в Алея на изкуствата "Музите", анимации и забавления.


Напиши коментар
 

Синдром на родителското отчуждение

Image

Петьо (10 г.) и Вяра (6 г.) се завръщат с баща си от ваканция, на която и тримата много са се радвали. През нощта възниква спор между родителите. Майката изкарва децата от леглата и напуска заедно с тях дома. Бащата вижда двете си деца само няколко пъти в съда. Те отказват да го посещават. Обвиняват го, че е крадец, лъжец и измамник. Той няма възможност да попита, да поиска обяснение, да разясни, защото децата отказват да говорят с него по телефона. Отказват дори да се виждат с баба си и дядо си, при които често и с удоволствие са изкарвали съботите и неделите. Подаръците и писмата от кръстника (приятел на бащата) се връщат обратно без коментар./3/ Какво в действителност се е случило с това семейство? Отговорът се крие зад абревиатурата PAS- Parental Alienation Syndrome или Синдром на родителското отчуждение.

Продължението ТУК...

Напиши коментар
 

Малтретиращите родители
Image

Възраст и начало на физическото малтретиране:
То може да започне още бебешката възраст (под 1 година) и това е възрастта с най-много фатални изходи. Но най-много на брой са малтретираните деца в предпубертетна възраст, особено при самотен родител от етническо малцинство. Малтретиращи тази група деца са предимно майките. В пубертета по-често малтретират бащите, семействата са с двама родители, и с относително добро материално положение. Активният малтретиращ обикновено е единият, родител, а другият е пасивен наблюдател на малтретирането. В юношеството около 80% от малтретираните деца са от семейства с двама родители, а около 20% са с един родител.


Напиши коментар
 
За детските капризи и кризиЧесто се случва така, че тихото и послушно дете до вчера, изведнъж става капризно, непослушно, особено. На какво се дължат тези промени? Какво е вашето отношение към тях? Всеки родител се стреми към това да научи своето дете да бъде самостоятелно, да се самообслужва, да се занимава само. За детето до три години това са сериозни и трудно постижими изисквания.
Ако вие не усетите този момент и не проявите достатъчно уважение към тези стремежи на детето, то вие рискувате да предизвикате и обострите кризата на третата година!
Напиши коментар
 

По какво да разбера, че детето ми употребява наркотици?
В помощ на учителя
"Аз съм зависим!"
Image

Знаците, които указват за възможна употреба са типични и атипични. Атипичните се проявяват под една или друга форма по време на кризата на юношеството, дори и да няма употреба на вещества. Типичните говорят за консумация, но именно те са тези, които се откриват на твърде късен етап от родителите.
Атипични знаци. Поведение:
* Апатия, пасивност, продължителна затвореност в себе си
* Нестабилно настроение, свръхвъзбудимост, нервност, еуфория, раздразнимост...

Напиши коментар (1 Коментари)
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 71 - 80 от 410
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Връзката има значение…Химия на привързан...
Връзката има значение. Химия на привързаността. Човешките бебета се раждат безпомощни, с нуж...
Още  ]
Международна конференция „Нови медии, но...
Международна конференция „Нови медии, нови наркотици, нови зависимости” по проек...
Още  ]
Световна седмица на кърменето 2009
Световна седмица на кърменето 2009 От 1 до 7 август 2009 г. под мотото “Кърменето ...
Още  ]
Вродени луксации на ставите
Вродени луксации на ставите След първия месец прегледайте ставите на бебето! Имат...
Още  ]
Лошите приятели на вашите деца
Лошите приятели на вашите деца Кога да се намесите и кога да отстъпите. Да решите какво д...
Още  ]
  Моето Дете