Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта 04 10 2022      
 
Детските страхове и кошмари
Image

Силвия Кръстева- психолог и психотерапевт

Детството е един от най-интересните периоди в живота на човека, и то не само за психолозите. През първите години, когато психиката на детето като гъба попива информацията от обкръжаващия го свят, в неговото подсъзнание се запечатват моменти, които впоследствие могат да намерят изражение в най-причудливи форми – от сънища до фобиите.
Напиши коментар
 
Днес е заключителният концерт на лауреатите на Международния младежки фестивал Музите в Созопол
Image

На 15 юли от 18 часа на летния театър Аполония в Созопол ще бъде заключителният концерт на лауреатите на Международния младежки фестивал Музите в Созопол. На тържествена церемония ще бъдат връчени наградите в категория музикално изкуство и купата „Гранд при” на фестивала.
„Музите” Созопол 2014 е място за срещи на различни култури и успешно вече ІХ години следва мисията си да подкрепя развитие на изкуството сред децата и младежите.Напиши коментар
 
ІХ Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите”
Image

Сдружение Музите и Община Созопол и партньорството на читалище ,,Отец Паисий"- Созопол организираха от 5 до 15 юли деветото издание на Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите”– Созопол 2014. Над 800 деца и младежи, обединени в близо 40 колектива от Украйна, Литва, Словакия, Беларус, Унгария, Молдова, Чехия, Русия, Латвия, Финландия, Хърватия, Румъния и България се потопиха в света на „Музите” и омагьосаха с чар, цветове и талант многобройните туристи и гости на Созопол!
Напиши коментар
 
IX Mеждународен младежки фестивал на изкуствата "МУЗИТЕ" 05 – 15 юли 2014 г.
Image

Созопол – столица на Музите


От 5 до 15 юли в Созопол ще се проведе деветото издание на един от най-атрактивните младежки фестивали – МУЗИТЕ. В продължение на десет дни Созопол ще се превърне в арена на музика, танци, театър, фото и приложни изкуства и нестандартни форми. Целта на организаторите от Община Созопол и Сдружение "Музите" е да осигурят достатъчно вдъхновяващи събития, които да стимулират младежкото творчество и изява, както и да провокират настроението на посетителите с алтернативни форми на развлечение.

Напиши коментар
 
Световна седмица на кърменето- 2013 "Подкрепа за кърмене: Близо до майките"
Image

Темата на Световната седмица на кърменето (1-7 август) през тази година е „Подкрепа за кърмене: близо до майките“, с акцент върху жените, които оказват подкрепа на кърмещите майки. Дори когато майките започнат кърменето с добър старт, все по-често в дните и месеците след раждането се оказва, че броя на кърмещите майки спада рязко, както и че бебетата не са изключително кърмени към 6-тия месец. Периодът, в който майките често нямат повод да посещават здравни специалисти, е времето, в което подкрепата на обществото за майките е от особена важност.
Напиши коментар
 
Как да кажем на детето си, че е осиновено?
Полезни съвети при разкриване на "тайната"
Проблеми на осиновяването

Image
Психолозите и психиатрите са единодушни, че на осиновените деца трябва да им бъде казана истината. Много осиновители се притесняват кога да кажат на децата си и как точно да им го кажат. В миналото специалистите съветваха осиновителите да казват на детето си, че е родено в тяхното семейство, с цел то никога да не разбере, че е осиновено. С неказването на истината обаче впоследствие се появяват редица проблеми, като например лъжата - детето се чувства излъгано и предадено именно от хората, които цял живот са го възпитавали в честност, откровеност и истина.

Напиши коментар
 
Енуреза при децата (нощно напикаване)
Image

Волевият контрол на мускулите сфинктери и детрусори, при правилното развитие и възпитание на децата за създаване на навици за чистота, се установява за дневното задържане окол 1-1 1/2г, за нощното от 2 до 3 години. Когато детето продължава да се изпуска и след 3,4 години и няма данни за каквото и да било увреждане на отделителната система, състоянието се определя като първична енуреза.
Напиши коментар
 
Тикове и заекване в детско- юношеска възраст
Image

Тикове в детско- юношеска възраст

Тиковете са внезапни, често повтарящи се безцелни, прости движения, които обхващат отделен мускул или мускулна група, и въпреки, че детето схваща тяхното безсмислие, то не е в състояние да им се противопоставя. При опит да ги потисне волево, успява само за кратко време, след което отново се чувства принудено да ги извърши. Началото най-често е между 6 и 8 години, но може да се наблюдават както по-рано, така и по-късно. Сред децата в ранна училищна възраст простите тикове са много чести – до 5% от детската популация.
Напиши коментар
 
Кърмене в летните горещини
Image

Жарките летни дни често карат родителите да се притеснят за храненето на детето и да се замислят дали всичко е наред. Понякога се притесняват дали от горещото време бебето няма да се обезводни или качеството на кърмата някак да пострада. Ето някои общи насоки за кърмене, които могат да са полезни в летните жеги...

Продължението ТУК...

Напиши коментар
 
Хиперкенетично разстройство при децата (Синдром на хиперактивност)


Разстройството се проявява или става очевидно в предучилищна възраст. Проявява се с една хаотична свръхактивност, която дезорганизира групата, прехвърляне на вниманието от една дейност на друга, подчертана отвлекаемост /слабост на активното внимание/, импулсивност. Разстройството е много често. По различни данни то варира от 2,5 до 20% сред децата в ранна училищна възраст. Разстройството е много по-често при момчетата.


Напиши коментар
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 61 - 70 от 406
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Въображаемият приятел
Въображаемият приятел Според изследвания на психолози, около 2/3 от децата си създава...
Още  ]
Престижът на учителя
Престижът на учителя пред учениците –постигане на авторитет Успехът на преподава...
Още  ]
Емоции и разпознаване на емоции
Емоции и разпознаване на емоции Звучи ли ви това познато? Мария играе със своя 4 го...
Още  ]
Изкуство и художествено възприятие
Изкуство и художествено възприятие Първия от компонентите на триединната схема на възприем...
Още  ]
Хиперактивност
Хиперактивност 20 симптома, според които е вероятно детето да страда от хиперактивност с дефицит на...
Още  ]
  Моето Дете